Najlepszym rozwiązaniem do wydawania i transportu żywności są opakowania i naczynia jednorazowe. Żadna metoda mycia naczyń czy pojemników nie daje takiej gwarancji higieny jak stosowanie opakowań jednokrotnego użytku. Kluczem do korzystania z tego typu pojemników jest bezpieczeństwo. Dlatego wiele firm rezygnuje z konwencjonalnych rozwiązań na rzecz opakowań jednorazowych. Za ich użyciem przemawiają nie tylko względy higieniczne, ale także ekonomiczne (mniejsze zużycie wody, energii, środków chemicznych itp.).
Idelane rozwiązanie do transportu żywności. System ten składa się z trzech podstawowych elementów:
Doatkowo system może być uzupełniony o torby papierowe czy kontenery transportowe. Całość stanowi niezawodną metodę dostarczania, najmniejszym wysiłkiem i kosztem, posiłków czy dań na wynos w dowolne miejsce bez uszczerbku dla zawartości i jakości transportowanego jedzenia.
Można dostarczać pojedyncze porcje do odbiorców indywidualnych lub, wykorzystując odpowiednio większe pojemniki, przewozić posiłki z kuchni centralnej do mniejszych placówek zewnętrznych.
Występują w wielu kształtach i rozmiarach, wykonane są ze specjalnych tworzyw, papieru czy surowców roślinnych co pozwala na używanie ich także w kuchenkach mikroflowych czy piekarnikach.
Posiadamy niezawodne i szybkie maszyny pakujące. Wybrane modele mają możliwość pakowania w atmosferze modyfikowanej (MAP), co znacznie wydłuża termin przydatności do spożycia potraw.
Uzupełnieniem oferty są akcesoria poprawiające komfort pracy jak pojemniki czy torby termoizolacyjne, matryce, folie do zgrzewu. Te ostatnie wystepują w różnych szerokościach i długościach, posiadają właściwości anti fog czy peel off i często wykorzystywane są pod indywidualny nadruk.
Metro-Catering-System to nie tylko opakowania do zgrzewu, folie czy maszyny pakujące, to przede wszytskim idea bezpiecznego pakowania na wynos.
Szeroka gama opakowań i naszczyń jednorazowych, nadających się do recyklingu lub kompostowania, pozwala na opowiednie dopasowanie ich do potrzeb każdej kuchni.
Używanie jednorazowych opakowań eliminuje wiele zagrożeń związanych ze stosowaniem tradycyjnych rozwiązań.
To przede wszystkim ograniczenie ilości czynności, które trzeba wykonać w kuchni, aby posiłki dotarły do odbiorcy.