foto: luzern.co
Za nami kolejna edycja targów EuroGastro, które po dłuższej przerwie spowodowanej pandemią odbyły się w dniach 1-3 września w Nadarzynie.
EuroGastro są jednym z ważniejszym wydarzeń targowych w Polsce w sektorze HoReCa. Skierowane są do ściśle określonej grupy odbiorców branżowych.
Tegoroczna tematyka dotyczyła:
• Wyposażenie zaplecza kuchennego: sprzęt, meble i akcesoria, środki czystości, odzież robocza, systemy komputerowe i usługi konsultacyjne
• Piekarstwo, cukiernictwo i lodziarstwo, sprzęt, akcesoria, świeże i mrożone produkty, półprodukty oraz dodatki do wypieków i deserów
• Żywność i napoje dla gastronomii, świeże i mrożone produkty, półprodukty oraz dodatki do potraw i napoi
• Kawa: producenci i dystrybutorzy kawy, sprzęt i akcesoria do parzenia, dodatki do kawy, porcelana, szkło i naczynia jednorazowe, serwis i usługi szkolenia
• Wyposażenie hoteli, sal restauracyjnych i barów: meble i elementy dekoracji wnętrz, zastawa i bielizna stołowa, tekstylia, zabezpieczenia, nowe technologie
• Drink & bar: alkohole mocne, wina, nalewki, piwa, sprzęt i akcesoria, produkty i półprodukty niezbędne do przyrządzania drinków
Jak informuje Polski Związek Przetwórców Tworzyw Sztucznych, przepisy „dyrektywy plastikowej”, które miały wejść w życie z dniem 3 lipca br. nie będą jeszcze w Polsce obowiązywać. Powodem jest brak odpowiednich zapisów wprowadzających do polskiego prawa wytyczne dyrektywy SUP (Single Use Plastic). Nie jest też znana data, kiedy dyrektywa wprowadzająca m.in. ograniczenia w stosowaniu niektórych jednorazowych wyrobów z tworzyw sztucznych będzie u nas obowiązywać.
"Wobec pojawiających się w przestrzeni publicznej sprzecznych informacji na temat możliwego ograniczenia we wprowadzaniu do obrotu i używaniu niektórych jednorazowych wyrobów z tworzyw sztucznych od dnia 3 lipca br. czujemy się w obowiązku poinformować, że stosowne przepisy mające zaimplementować zapisy dyrektywy SUP do polskiego porządku prawnego dotychczas nie zostały uchwalone” - podkreśla PZPTS.
Jak zachować świeżość produktów spożywczych na dłużej? Można to zrobić w bardzo prosty sposób – zapakować próżniowo. Ten rodzaj pakowania umożliwia szczelne zamknięcie żywności w specjalnym opakowaniu foliowym (worku próżniowym), z jednoczesnym wyssaniem z niego powietrza. Podczas takiego pakowania produkty nie mają kontaktu z wilgocią a dostęp bakterii zredukowany jest do niezbędnego minimum. Zaletą pakowania próżniowego jest zdecydowanie większa trwałość i świeżość pakowanego produktu.
Aby cały proces mógł się odbyć potrzebujemy nie tylko specjalnych opakowań ale także urządzeń, czyli pakowarek próżniowych. Wśród nich możemy wyróżnić dwa rodzaje:
►komorowe – o wysokim stopniu zaawansowania, wyposażone w specjalną komorę, w której umieszcza się zapakowany w folię produkt spożywczy. Sprawdzą się w dużych zakładach gastronomicznych oraz firmach świadczących usługi cateringowe.
►bezkomorowe (listwowe) – mniej funkcjonalne, idealne do stosowania w warunkach domowych.
Pakowarki próżniowe komorowe
W tym artykule skupimy się na tych pierwszych, ponieważ zdecydowanie ich zalety oraz właściwości są nieocenione w momencie, gdy zależy nam na funkcjonalności, wygodzie i profesjonalnym pakowaniu wszelkich potraw – od sypkich i stałych, aż do płynnych.
Najważniejszą zaletą pakowania próżniowego jest redukcja bakterii tlenowych, dzięki czemu żywność nie ulega procesom gnilnym, nie psuje się, a tym samym może dłużej utrzymywać świeżość i estetyczny wygląd.
Dodatkowo ten rodzaj pakowania pozwala nam zredukować ilość wyrzucanej żywności oraz jej marnotrawienie, co automatycznie wpływa na mniejsze straty konkretnego lokalu i jest bardzo istotne w przypadku gdy chcemy żyć w zgodzie z zasadą „zero waste”.
Same plusy
Pakowane próżniowo produkty spożywcze charakteryzują się ładnym i apetycznym wyglądem oraz wyjątkowym smakiem. Niepodważalną zaletą przedmiotowych urządzeń są niewielkie rozmiary, prosta obsługa oraz bezproblemowy ich transport.
Pakowarki próżniowe Orved dostępne w naszej ofercie mają się ekskluzywny i innowacyjny design, idealnie pasują do pomieszczeń o ograniczonej przestrzeni. Charakteryzują się wieloma funkcjami niedostępnymi w innych podobnej klasy urządzeniach. Chodzi m.in. o „absolutny czujnik próżni”, który gwarantuje idealną próżnię w każdych warunkach czy liczne programy jak np. Szefów Kuchni, dzięki którym nasza praca staje się czystą przyjemnością. Pakowarki próżniowe firmy Orved są kompaktowe, niezwykle szybkie i posiadają wstępnie ustawione poziomy próżni dla różnych potrzeb pakowania. Przezroczysta pokrywa wykonana z hartowanego szkła, nie tylko efektownie się prezentuje, ale także zapewnia lepszą widoczność produktu podczas pakowania.
Program szefów kuchni
Jest to bogato rozbudowany program stworzony przez firmę Orved przy współpracy z szefami kuchni. Główne cele jakie przyświecały jego tworzeniu to przede wszystkim opracowanie niezbędnych i unikalnych rozwiązań zapewniających komfort pracy w kuchni i wydłużenie terminu przydatności do spożycia pakowanej żywności. Dzięki tym funkcjom możliwe jest pakowanie, przygotowywanie, marynowanie, zmiękczanie, fermentacja, oczyszczanie itp. wszelkich produktów spożywczych.
SV-Thermo, czyli gotowania Sous Vide
Metoda gotowania, dzięki której możliwe jest przyrządzanie wyśmienitych dań w niskiej temperaturze, pełnych smaków i aromatów, których nie da się uzyskać podczas tradycyjnego przygotowywania potraw. Sous vide z pewnością pokochają ci, którzy chociaż raz mogli przekonać się jak smakuje przyrządzone tym sposobem danie. Ta niezwykle innowacyjna technika, stosowana przez najwybitniejszych znawców sztuki kulinarnej na świecie stała się obecnie jedną z najmodniejszych metod przyrządzania soczystych, delikatnych i niezwykle smacznych mięsnych i rybnych potraw.
W gotowaniu sous vide zdecydowanie najważniejszym czynnikiem, wpływającym na wyjątkowe walory smakowe i estetyczne przygotowywanej potrawy jest utrzymanie przez określony czas stałej (precyzyjnie kontrolowanej) temperatury wody. Urządzeniem niezbędnym do przygotowywania dań tą metodą jest pakowarka próżniowa oraz worki, które tworzą zestaw, umożliwiający szczelne zamykanie produktów przed ich ugotowaniem w niskiej temperaturze. Jednym z takich urządzeń jest SV-Thermo firmy Orved wyposażone m.in. w 3 sondy kontrolujące temperaturę, praktyczny kosz ze zdejmowanymi przegrodami, 4 tryby gotowania oraz pamięć aż 99 programów.
Zalety pakowarek próżniowych:
• zgrzewanie
• pakowanie próżniowe w workach, słoikach, pojemnikach wielokrotnego użytku, pojemnikach gastronomicznych
• sterowanie cyfrowe
• wodoodporne i odporne na zarysowania
• „absolutny czujnik próżni”
• zaawansowana wydajność
• wstępnie ustawione programy pakowania próżniowego
• precyzyjne i jednolite osiągi
• zoptymalizowany czas pracy
• wygoda w utrzymywaniu czystości urządzenia
Zastosowanie pakowarek próżniowych:
restauracje,
bary, kawiarnie,
hotelowe kuchnie,
delikatesy.
Pełna oferta pakowarek próżniowych dostępna na metroo.pl
Wiecej informacji:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 609 008 046
Z początkiem 2020 roku gwałtownie wzrosło zapotrzebowanie na jednorazowe opakowania. Każda restauracja, której udaje się podczas pandemii serwować dania na wynos, wykorzystuje o wiele więcej pojemników i przede wszystkim opiera swój biznes o dostawę. W ubiegłym roku, gdy wszystkie lokale gastronomiczne zostały zamknięte, popyt przewyższał podaż, a producenci opakowań musieli zmierzyć się z czasem, aby wprowadzić więcej produktów na rynek. Zadanie to wcale nie było takie łatwe, ponieważ oprócz nacisku ze strony rynku, opakowania muszą spełniać odpowiednie normy, a w świetle nowych przepisów, gdzie odchodzi się od opakowań, które mogą zostać wykorzystane tylko raz - dobrze, aby były one ekologiczne (biodegradowalne lub nadawały się do recyklingu). Dlatego z jednej strony mieliśmy rosnący popyt, a z drugiej należało kłaść nacisk na zrównoważony rozwój.
W roku 2021 nacisk na produkcję ekologicznych opakowań nadających się do recyklingu i kompostowania jest jeszcze większy, a to za sprawą dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko - tzw. dyrektywa Single-Use Plastics, która wejdzie w życie już 3 lipca.
Oprócz tego, że za niespełna kwartał wejdą nowe przepisy, to wciąż walczymy z pandemią, co przekłada się na dbałość o higienę, zdrowie i bezpieczeństwo. Dlatego wraz ze wzrostem liczby zamawianych dań na wynos i ilości dostaw, restauracje muszą mieć pewność, że ich klienci czują się bezpiecznie, zamawiając swoje posiłki, a żywność jest higienicznie i hermetycznie pakowana oraz przewożona. I tutaj pojawia się ogromne wyzwanie, aby klienci restauracji, którzy mają bardzo dobre doświadczenia związane z jedzeniem w danym lokalu, odczuli to samo zadowolenie w domu. Jak więc to zrobić, skoro od przygotowania posiłku do dostarczenia go do klienta upływa więcej czasu niż ma to miejsce w lokalu?
Opakowania do dań na wynos mają wiele wspólnego z tym doświadczeniem, zwłaszcza jeśli chodzi o temperaturę i wygląd dania. Z pomocą przychodzą wysokiej jakości nadające się do recyklingu pojemniki do zgrzewu wykonane z PP i PET. Tego rodzaju opakowania to bezpieczny sposób hermetycznego i higienicznego pakowania dań na wynos. Temperatura posiłków w pojemnikach do zgrzewu wykonanych z PP i PET utrzymuje się znacznie dłużej niż w przypadku pojemników wykonanych z innych tworzyw. Są też dużo trwalsze i wygodniejsze w użytkowaniu, a co najważniejsze bezpieczne dla zdrowia i przyjazne środowisku.
Dzięki połączeniu nowoczesnych maszyn pakujących Metro-Catering-System z odpowiednimi pojemnikami do zgrzewu mamy gwarancję, że danie będzie odpowiednio zabezpieczone podczas transportu, a opakowanie szczelne. Jest to szczególnie ważne w przypadku produktów płynnych np. zup, sosów czy smoothie.
Kolejną zaletą pojemników do zgrzewu wykonanych z PP i PET jest ich kształt oraz zróżnicowana wysokość, ilość i wielkość komór. Restauracje serwujące dania na wynos mogą bez problemu dopasować pojemniki do swojej oferty. Dzięki temu zapakowany posiłek dłużej zachowa świeżość, walory wizualne oraz smakowe. Ponadto są to opakowania bardzo trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, wygodne w transporcie, a co ważne można w nich podgrzać posiłek w kuchence mikrofalowej.
Gwałtowny wzrost liczby opakowań na wynos przyniósł znacznie większą świadomość na temat ilości generowanych odpadów. Wraz z pandemią, która zamknęła większość z nas w domach, konsumenci na własne oczy zobaczyli, w jakim tempie rosną góry opakowań, tworząc znacznie więcej śmieci niż dotychczas. Odpady mieszkaniowe wzrosły o 15%, a odpady komercyjne generowane przez budynki biurowe i inne obiekty spadły o 30%. Niemniej jednak restauratorzy nie powinni przechodzić obok tego obojętnie, tym bardziej obecnie, gdy wzrasta świadomość ekologiczna wśród społeczeństwa. Oprócz odpowiednich opakowań ważna jest prawidłowa segregacja, ponieważ bez tego, na nic się zda nawoływanie do ochrony środowiska. Od słów przejdźmy do czynów.
Chcąc ograniczyć piętrzące się stosy odpadów, warto również postawić na opakowania, które są biodegradowalne lub kompostowalne. Wykonane są z trzciny cukrowej lub celulozowej, są bezpieczne dla zdrowia i przyjazne dla środowiska. Pulpy roślinne są sztywnym materiałem odpornym na wilgoć i tłuszcz, a do tego wygodnym w transporcie.
Po więcej informacji na temat opakowań bio zapraszamy do naszego sklep internetowego metroo.pl
22 kwietnia przypada Światowy Dzień Ziemi - największe ekologiczne święto obchodzone od 1970 roku. Jego celem jest promowanie proekologicznych postaw w społeczeństwie oraz odpowiedzialności za naszą planetę. W tym dniu rokrocznie odbywają się liczne imprezy, warsztaty czy spotkania rozpowrzechniające ekologię i troskę o środowisko. Ze względu na pandemię w tym roku obchody przeniosły się do rzeczywistości wirtualnej za wyjątkiem akcji sadzenia drzew i roślin.
Co możemy zrobić, aby życie na ziemi mogło trwać?
- ograniczyć zużycie wody i energii
- używać produktów, które można poddać recyklingowi
- nie śmiecić
- segregować odpady
- ograniczyć konsumpcjonizm
- korzystać z eko produktów
Korzystając z wielkiego Święta Ziemi przypominamy o naszych ekologicznych opakowaniach z serii me.Organic do dań gotowych. Produkowane są z pulpy celulozowej lub z trzciny cukrowej i są w 100% kompostowalne!
Korzystaj z naszych pojemników i BĄDŹ EKO nie tylko od święta!
Wszystkie produkty spożywcze podlegają zmianom fizycznym, chemicznym, enzymatycznym lub mikrobiologicznym. Zadaniem dobrego opakowania jest skuteczna ochrona produktu jak i konsumenta. Opakowanie ma spowolnić tempo niekorzystnych zmian w jakości produktu oraz ochronić go przed zanieczyszczeniem.
Ogromny postęp, jaki dokonał się w zakresie technik utrwalania żywności spowodował również rozwój i powstawanie nowych metod pakowania, materiałów opakowaniowych, jak też wdrażanie specjalnych technologii pakowania łączących w sobie równocześnie technikę przetwarzania, konserwowania z opakowaniem, np. pakowanie UHT.
Wśród wielu dostępnych metod w gastronomii najczęściej stosuje się pakowanie próżniowe, w tym również w atmosferze modyfikowanej oraz pakowanie w atmosferze naturalnej z wykorzystaniem zgrzewarki tacek.
Pakowanie próżniowe
Pakowanie próżniowe większości kojarzy się z metodą utrwalania żywności, co nie jest do końca prawdą. Według wielu specjalistów zajmujących się tą tematyką, pakowanie próżniowe pozwala na zachowanie wyższej jakości produktu żywnościowego w naturalnym okresie jego trwałości. Oznacza to tym samym, że nie przedłuża ono tego kresu. Wiąże się to z zasadą pakowania próżniowego. Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z opakowania, które następnie jest szczelnie zamykane, najczęściej poprzez zgrzewanie. W gastronomii taki sposób pakowania można osiągnąć za pomocą maszyny vacuum pack. Nigdy jednak powietrze nie jest całkowicie usuwane, ponieważ nie ma takiej technicznej możliwości. Aby zapakować żywność próżniowo, konieczne jest posiadanie stosowanych materiałów opakowaniowych umożliwiających zatrzymanie próżni,
Przy pakowaniu próżniowym hamuje się rozwój drobnoustrojów tlenowych, jednakże mogą się rozwijać drobnoustroje beztlenowe. Pakowanie próżniowe może sprzyjać:
wytworzeniu ciepłoopornych egzotoksyn przez Staphylococcus aureus i Bacillus cereus, które są w stanie przetrwać ogrzewanie przez 31 minut w 100°C i 10 minut w 121°C
rozwojowi psychrofilnych bakterii przetrwalnikujących lub względnie beztlenowych Clostrium botulinum, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolictica i Aeromonas hydrophila.
Do ważniejszych zastosowań pakowania próżniowego należy pakowanie mięsa surowego oraz wędlin. Pakowane próżniowo duże porcje świeżego mięsa mogą być przechowywane w temperaturze 00C nawet do dwóch miesięcy. Jest to spowodowane faktem, że pakowanie próżniowe, w tym przypadku, opóźnia procesy dojrzewania mięsa i chroni przed wysychaniem. W czasie przechowywania wzrasta ilość CO2, co z kolei wpływa na zahamowanie wzrostu bakterii odpowiedzialnych za psucie się mięsa schłodzonego (ze szczepu Pseudomonas). W przypadku mięsa pakowanego próżniowo, ważne jest zachowanie odpowiedniego pH, które nie może przekroczyć wartości 5,8. Przy wyższych wartościach pH, nawet po kilku dniach przechowywania, daje się zauważyć zazielenienie mięsa, co jest skutkiem jego psucia się w wyniku powstania sulfomioglobiny.
Pakowanie próżniowe jest szeroko stosowane do wędlin plasterkowanych oraz łososia, jak również dużych bloków szynki pasteryzowanej. Jednakże należy pamiętać, że produkty te należy bezwzględnie przechowywać w warunkach chłodniczych. Próżniowo pakuje się również kawę ziarnistą i mieloną oraz np. orzeszki ziemne. Tego typu wyroby można przechowywać w temperaturze pokojowej.
Pakowanie próżniowe, z uwagi na swój mechanizm działania, nie może być stosowane do produktów kruchych i mało odpornych na zgniatanie. Należy również pamiętać, że nawet najdrobniejsze uszkodzenie opakowania próżniowego powoduje natychmiastowe wypełnienie się jego powietrzem, przez co traci się zabezpieczenie produktu i może się on szybko zepsuć.
Pakowanie w atmosferze modyfikowanej
W opakowaniu typu MAP (Modified Atmosphere Packaging) powietrze wymieniane jest na gaz lub mieszankę gazów, dopasowaną do rodzaju produktu. Celem pakowania w atmosferze modyfikowanej jest wytworzenie wewnątrz opakowania odpowiednio zrównoważonego składu gazowego, który pozwoli na możliwie największe przedłużenie trwałości produktu. Proces pakowania polega na usunięciu powietrza i wprowadzeniu mieszaniny gazów o odpowiednim składzie do opakowania z materiału o określonej przepuszczalności dla gazów, a następnie jego zamknięcie. Takie pakowanie daje większe spektrum działania oraz zwiększa trwałość produktu.
Technologię utrwalania żywności MAP można zastosować do wielu rodzajów produktów:
świeżych produktów takich, jak: mięso, wyroby garmażeryjne, pizza, wyroby piekarskie i cukiernicze, sery, przetworzone warzywa oraz dania gotowe
produktów suchych, takich jak: orzeszki ziemne, mleko w proszku, kawa
produktów kruchych.
Aby skorzystać z technologii MAP, producent żywności powinien posiadać maszynę do pakowania oraz zastosować specjalne opakowania (tzw. barierowe).
Pakowanie w atmosferze modyfikowanej polega na zastąpieniu powietrza zawartego w opakowaniu mieszaniną gazów, w skład których najczęściej wchodzą CO2 (dwutlenek węgla), O2 (tlen), N2 (azot). Każdy z gazów wchodzących w skład mieszaniny spełnia swoją specyficzną rolę:
Dwutlenek węgla (CO2), wykorzystywany zwykle przy stężeniach powyżej 20%, ma silne właściwości inhibitujące rozwój bakterii i pleśni oraz w przypadku żywności o dużej zawartości wody obniża również pH poprzez tworzenie kwasu węglowego; jest on łatwo rozpuszczalny w wodzie i tłuszczach; w przypadku braku właściwej kontroli CO2 właściwość ta może przyczyniać się do powstawania delikatnego smaku kwaśnego; może to również powodować zapadniecie się opakowania, co może być efektem zarówno zamierzonym, jak i niepożądanym.
Tlen (O2) jest składnikiem mieszaniny gazów stosowanym tylko do niektórych produktów (mięsa świeże, niektóre rodzaje świeżych ryb, sałatki, produkty ze świeżego ciasta) w celu przebiegu pożądanych reakcji enzymatycznych, sprzyjających utrzymaniu świeżości, np. enzymatyczne utlenianie mięsa dzięki czemu utrzymana jest jego barwa; zapobiega również rozwojowi organizmów beztlenowych (np. pakowanie świeżych ryb); w większości przypadków, z uwagi na jego właściwości (udział w procesach utleniania, jełczenia tłuszczów, stymulowanie rozwoju bakterii aerobowych), tlen nie wchodzi w skład mieszaniny gazów.
Azot (N2) spełnia funkcję obojętnego wypełnienia i zabezpiecza przed „zapadnięciem się” opakowania; w przypadku pakowania w mieszaninie azotu i dwutlenku węgla, azot powoduje maksymalnie możliwe usunięcie tlenu; zapobiega to utlenianiu barwników, aromatów lub kwasów tłuszczowych; azot jest gazem obojętnym, bez zapachu i o słabej rozpuszczalności w wodzie i tłuszczach, nie ma właściwości bakteriostatycznych.
Azot, tlen i dwutlenek węgla są podstawowymi gazami używanymi do pakowania w atmosferze modyfikowanej. Są one stosowane w różnych kombinacjach i proporcjach. Jest to uzależnione od kilku czynników:
rodzaju produktu
podatności produktu na rozwój mikroflory
wrażliwości produktu na tlen i dwutlenek węgla
stabilności barwy produktu.
Przy pakowaniu MAP używa się gazów niekonwencjonalnych, takich jak: argon, ksenon, podtlenek azotu, hel. Gazy te są chemicznie obojętne i mogą powodować ograniczenie zmian fizjologicznych oraz mikrobiologicznych w owocach i warzywach mało przetworzonych np. argon stosuje się przy pakowaniu brokułów. Również przy pakowaniu i ochronie produktów wrażliwych, zamiast azotu można stosować argon; np. poleca się go do win.
Materiał opakowaniowy
Przy pakowaniu w atmosferze modyfikowanej ważny jest nie tylko skład gazów, ale również materiał opakowaniowy. Musi on charakteryzować się:
wysoką barierowością w stosunku do tlenu, dwutlenku węgla oraz pary wodnej
możliwością szczelnego zamknięcia,
odpornością mechaniczną, np. na przedziurawienie
dobrą przezroczystością.
Równowagę pomiędzy CO2 i O2 uzyskuje się przez stosowanie materiałów opakowaniowych o odpowiedniej przepuszczalności, dobranej do aktywności fizjologicznej produktu:
produkty oddychające, jak warzywa i owoce w różnym stopniu przetworzenia
produkty nieoddychające, jak: mięso, drób, ryby, produkty piekarskie itp.
Dla każdej grupy produktów żywnościowych wymagane są inne materiały opakowaniowe. W przypadku owoców i warzyw, świeżych bądź o małym stopniu przetworzenia, ze względu na zachodzące procesy życiowe, konieczne jest zastosowanie folii opakowaniowej, umożliwiającej usunięcie nadmiaru dwutlenku węgla z opakowania i dostarczenie do wewnątrz odpowiedniej ilości tlenu, tak aby utrzymać wewnątrz opakowania zastosowaną modyfikowaną atmosferę. Przy zbyt małej przepuszczalności opakowania mogą wytworzyć się warunki beztlenowe, co stwarza niebezpieczeństwo oddychania beztlenowego tkanki oraz namnażania się drobnoustrojów beztlenowych i pleśni. Podstawowymi materiałami stosowanymi do pakowania owoców i warzyw są: polietylen i polichlorek winylu, polistyren, a także – dla produktów o niskiej intensywności oddychania – poliester.
Dla produktów nieoddychających dobór materiałów opakowaniowych jest mniej skomplikowany. Zaleca się stosowanie nylonu-PE: nylonu-PVDCPE oraz nylon-EVOH-PE. Warstwy PVDC i EVOH odpowiadają za gazoszczelność materiału, a warstwa PE za łatwą i trwałą zgrzewalność.
Pakowanie na tackach
Tego rodzaju pakowanie wykorzystywane jest przede wszystkim do pakowania dań na wynos, między innymi w cateringu dietetycznym. Wykorzystywane są w tym przypadku zgrzewarki do tacek, które umożliwiają znaczne ułatwienie i przyspieszenie pakowania gotowych dań. Technologia pakowania jest prosta. Po nałożeniu potrawy na wyprofilowaną tackę, wkłada się ją do zgrzewarki, która pokrywa tackę folią i zgrzewa brzegi, jednocześnie odcinając folię. Dzięki temu dania są zabezpieczone przed zanieczyszczeniem oraz odkształceniem. W taki sposób pakowane mogą być różnego rodzaju produkty stałe, sypkie oraz płynne. Decydując się na zakup zgrzewarki, przede wszystkim należy określić, do jakich celów będzie ona służyła, a następnie zwrócić uwagę na stabilność konstrukcji oraz materiał, z którego jest wykonana, wymiary, możliwość regulacji temperatury zgrzewania i ewentualne dodatkowe udogodnienia obsługi.
dr inż. Wiesława Grzesińska
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW Warszawa
Literatura u Autorki
Oferta opakowań do żywności i maszyn pakujących z funkcją MAP
W związku z wejściem w życie 1 stycznia 2021 r. unijnej dyrektywy „Single-use Plastics” informujemy, że wszystkie oferowane przez nas jednorazowe opakowania do dań na wynos wykonane z nadających się do recyklingu surowców jak PP i PET nie podlegają nowym przepisom i mogą być powszechnie używane.
Zgodnie z wytycznymi UE zakaz dotyczy stosowania jednorazowych plastikowych produktów, które można w łatwy i niedrogi sposób zastąpić alternatywnymi zamiennikami. Należą do nich:
Zmiany te podyktowane są negatywnymi skutkami jakie wywołują w/w wyroby na środowisko morskie. Chodzi o ich całkowite wyeliminowanie z obiegu, ponieważ ok. 70% tych produktów trafia do mórz i oceanów przyczyniając się do degradacji oceanicznej flory i fauny. Zaledwie 1/3 jest zbierana i poddawana recyklingowi. W konsekwencji ślady plastiku można znaleźć w wielu gatunkach ryb, owoców morza, które trafiają do ludzkiego łańcucha pokarmowego.
Dla plastikowych produktów objętych zakazem istnieją zamienniki, które można bezpiecznie stosować jednocześnie nie przyczyniając się do degradacji środowiska. Należą do nich nasze bio opakowania me.Organic, które stanowią świetną alternatywę dla pudełek styropianowych. Nie tylko są bezpieczne dla zdrowia i ekologiczne, ale również idealnie sprawdzą się przy pakowaniu wszelkich dań na wynos. Szczelny zgrzew i wyjątkowe właściwości pojemników me.Oranic sprawiają, że ich transport czy przechowywanie są bezproblemowe – zawartość nie wydostaje się na zewnątrz, a produkty pozostają nienaruszone zachowując swój wygląd i zapach.
Plastikowe talerzyki możemy zamienić talerzykami z pulpy, papieru lub otrębów. Plastikowe mieszadełka i sztućce mogą zostać zastąpione drewnianymi, plastikowe słomki z kolei - szklanymi, metalowymi lub papierowymi. Kubki wykonane z papieru lub pulpy roślinnej będą świetną alternatywą dla tych z plastiku typu PS (polistyren).
Więcej o unijnej dyrektywie można przeczytać w naszym artykule: Single-use plastics w świetle dyrektywy UE
Do 2 lipca bieżącego roku firmy mają czas by wyprzedać cały zapas jednorazowych plastikowych produktów wskazanych w dyrektywie.
Po tym czasie używanie tych wyrobów będzie zakazane.
5 czerwca 2019 r. została przyjęta dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu na środowisko niektórych produktów z tworzyw sztucznych. Dotyczy ona trzech grup przedmiotów:
• produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (wymienionych w załączniku do dyrektywy)
• produktów wykonanych z oksydegradowalnych tworzyw sztucznych,
• narzędzi połowowych zawierających tworzywa sztuczne.
W myśl nowych przepisów od 3 lipca 2021 r. będzie obowiązywał zakaz używania i wprwadzania do obiegu poniższych produktów wytworzonych z tworzyw sztucznych:
• patyczków higienicznych,
• sztućców (widelców, noży, łyżek, pałeczek),
• talerzy,
• słomek,
• mieszadełek do napojów,
• patyczków mocowanych do balonów,
• pojemników na żywność wykonanych z polistyrenu ekspandowanego, tj. pojemników takich jak pudełka, z pokrywką lub bez, stosowanych w celu umieszczania w nich żywności, która jest:
- przeznaczona do bezpośredniego spożycia, na miejscu lub na wynos,
- zazwyczaj spożywana bezpośrednio z pojemnika, oraz
- gotowa do spożycia bez dalszej obróbki, takiej jak przyrządzanie, gotowanie czy podgrzewanie,
w tym pojemników na żywność typu fast food lub na inne posiłki gotowe do bezpośredniego spożycia, z wyjątkiem pojemników na napoje, talerzy oraz paczek i owijek zawierających żywność,
• wykonanych z polistyrenu ekspandowanego pojemników na napoje, w tym ich zakrętek i wieczek,
• wykonanych z polistyrenu ekspandowanego kubków na napoje, w tym ich zakrętek i wieczek.
Cel przepisów
Głównym założeniem nowych przepisów jest ograniczenie użycia i wpływu wspomnianych produktów na środowisko, zwłaszcza wodne. Ponadto chodzi o przejście na gospodarkę o obiegu zamkniętym, zwiększenie recyklingu i zmniejszenie zaśmiecania. Ta zrównoważona, o niskiej emisyjności i oszczędna gospodarka ma przyczynić się z jednej strony do ochrony przyrody, z drugiej, zapewnić wsparcie innowacyjnym bio rozwiązaniom tworząc nowe możliwości dla przedsiębiorców UE w zakresie alternatyw dla produktów wielorazowego i jednorazowego użytku.
Liczby
Obecnie 70% wszystkich odpadów morskich stanowią wyroby z plastiku. Do 2025 roku wszystkie państwa wchodzące w skład UE będą zobowiązane do zbiórki i recyklingu 77% plastikowych jednorazowych butelek na napoje. W roku 2029 liczba ta ma się zwiększyć do 90%. Dodatkowo od 2025 roku wszystkie butelki plastikowe, które trafiają na rynek będą musiały zostać wykonane minimum w 25 % z materiału pochodzącego z recyklingu, a od 2030 roku - w 30 %. Ponadto od 2025 roku część drobnych elementów jak nakrętki czy plastikowe wieczka będą musiały być na stałe przytwierdzone do butelek. Tylko w taki sposób będą mogły trafić do obiegu.
Dyrektywa i co dalej?
Konsekwencje dyrektywy będą najbardziej dotkliwe dla producentów wytwarzających wspomniane towary jak również przedsiębiorców wykorzystujących je na co dzień. Mowa tu o branży gastronomicznej i usługowej. Na chwilę obecną polski rząd nie odniósł się jednak do powyższych przepisów dlatego nie są znane sankcje wiążące się z naruszeniem unijnych przepisów. Nie pozostaje nic innego jak poczekać do czasu gdy wspomniana dyrektywa zostanie zaimplementowana do przepisów obowiązujących w naszym kraju.
Powoli powinniśmy jednak przyzwyczajać się do nowych wymogów jednocześnie zdając sobie sprawę z powagi trudnej sytuacji w jakiej znalazło się środowisko naturalne.
Wydawać by się mogło, że korzystanie z zamienników będzie niezwykle trudne i ciężko będzie nam przyzwyczaić się do tak radykalnych rozwiązań. Rzeczywistość jednak pokazuje, że nie powinno być aż tak źle. Już teraz daje się zauważyć eko trend, który zmusza nas do szukania alternatywnych rozwiązań dla wyrobów z plastiku. Coraz więcej pojawia się opakowań do żywności wyprodukowanych z surowców odnawialnych, ulegających biodegradacji czy nadających się do kompostowania. Ważne aby o zmianach zacząć myśleć już teraz i szukać alternatywnych rozwiązań, by jak najszybciej zaadoptować się do nowej rzeczywistości. Mowa tu o opakowaniach produkowanych z odpadów roślinnych, papieru, metalu itp..
photo: iStock
Oferujemy szeroki wachlarz jednorazowych opakowań do dań na wynos dla gastronomii, cateringów oraz restauracji. W zależności od rodzaju, nasze tacki przeznaczone są do recyklingu, kompostowania przemysłowego lub kompostowania z bioodpadami. Produkowane są z PP i PET - surowców w pełni nadających się do recyklingu oraz z surowców roślinnych, odnawialnych i niskoemisyjnych.
Jesteśmy jedyną w Polsce firmą z tak bogatą i kompleksową ofertą produktów przeznaczonych do pakowania na wynos. Nasze marki Metro-Catering-System oraz me.Organic nie mają sobie równych pod względem jakościowym i asortymentowym.
Potrzebujesz pomocy przy wyborze opakowania? Zadzwoń lub napisz do nas. Pomożemy ci znaleźć najlepsze rozwiązanie. Doradzimy również w wyborze zgrzewarek oraz akcesoriów do pakowania (folii do zgrzewu, matryc czy papierowych toreb).
Jesteśmy dla ciebie:
od poniedziałku do piątku od 8:00 do 16:00
+48 77 464 44 22 / 77 435 25 54
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. /Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Sytuacja, w której znaleźliśmy się na początku tego roku z powodu pandemii korona wirusa, zmusiła nas do większej dbałości o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Warto wspomnieć o tych kwestiach, szczególnie gdy mowa o posiłkach na dowóz, ponieważ coraz więcej osób korzysta z tego typu usług.
Jest to o tyle wygodna sprawa, że zamówione danie dostarczane jest wprost pod nasze drzwi. Ponadto nie musimy narażać własnego zdrowia, robiąc zakupy w zatłoczonych sklepach i ryzykując zakażeniem, mamy też więcej czasu na inne sprawy. Z drugiej strony usługa dań na wynos stała się w wielu przypadkach jedynym źródłem dochodu dla restauracji czy barów, które w wyniku obostrzeń musiały zamknąć swoje drzwi przed klientami. Straciły więc możliwość zarobku i, aby ustrzec się przed bankructwem, przeszły na system dowozowy lub sprzedaż na wynos.
O co powinny zadbać firmy dowożące posiłki, aby usługa była bezpieczna i spełniała wszelkie procedury reżimu sanitarnego?
Przede wszystkim chodzi o bezkontaktowe dostawy jedzenia. Ważne, aby firmy kurierskie dowożące jedzenie zadbały o bezpieczeństwo i należytą higienę swoich pracowników. Chodzi o czynności, które kurierzy powinni wykonać przed rozpoczęciem swojego dnia pracy::
- pomiar temperatury,
- informowanie przełożonych o ewentualnych objawach chorobowych,
- informowanie o ewentualnych kontaktach z osobami zakażonymi lub na kwarantannie,
Ponadto należy pamiętać o regularnej dezynfekcji i myciu rąk oraz płatnościach online.
Dodatkowo codziennej dezynfekcji powinny bezsprzecznie zostać poddane pojazd, w którym posiłki są przewożone, wyposażenie kuriera (np. kluczyki do auta) czy boksy do transportu żywności. Ponadto posiłki muszą być odbierane i przekazywane bezkontaktowo. Oznacza to, że obsługa restauracji powinna zostawić posiłek w bezpiecznej strefie, a następnie oddalić się w celu uniknięcia kontaktu z osobą odbierającą go. Następnie kurier po przywiezieniu posiłku na miejsce, zostawia danie przed domem czy firmą, w miejscu nie będzie miał kontaktu z innymi osobami. Dopiero po jego oddaleniu się osoba zamawiająca jedzenie może bezpiecznie je odebrać.
Bardzo ważną kwestią w bezkontaktowej dostawie jest także korzystanie z płatności online. Takie działanie eliminuje ryzyko możliwego zakażenia. Główny Inspektorat Sanitarny polecił Kodeks Dobrych Praktyk określający zasady bezpiecznych dowozów posiłków. Należy podkreślić, że odpowiedzialne firmy kurierskie stosują procedury, które zostały stworzone, aby wykluczać ryzyko zakażenia COVID-19. Chodzi o wprowadzanie reżimu sanitarnego, a tym samym przestrzeganie procedur bezpieczeństwa w ramach systemu HACCP.
Warto na koniec dodać, że wymogi, o których powyżej powinny być stosowane przez każdą firmę dowożącą posiłki bez wyjątku. Na to, czy reżim sanitarny jest w odpowiedni sposób przestrzegany, uwagę powinni zwracać nie tylko właściciele firm gastro kurierskich, ale także osoby korzystające z tego typu usług. Przecież chodzi o nasze bezpieczeństwo i zdrowie.
foto: luzern.co
Covid-19 wciąż nie odpuszcza. Wobec zaistniałej sytuacji zmuszeni jesteśmy dostosować naszą pracę do bardzo dynamicznej sytuacji w Posce i na świecie.
W celu zminimalizowania ryzyka związanego z koronawirusem i zachowania reżimu sanitarnego:
Bez zmian - pracujemy dla państwa w godzinach od 8:00 do 16:00 od poniedziałku do piątku (za wyjątkiem przerwy, o której powyżej).
Zapraszamy także do składania zamówień online w naszym sklepie metroo.pl
Za powstałe problemy bardzo przepraszamy.
Jednocześnie informujemy, że dokładamy wszelkich starań by bezpiecznie i szybko realizować państwa zamówienia.
5 czerwca 2019 r. została przyjęta dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu na środowisko niektórych produktów z tworzyw sztucznych. Dotyczy ona trzech grup przedmiotów:
W myśl nowych przepisów od 3 lipca 2021 r. będzie obowiązywał zakaz wprowadzania poniższych produktów wytworzonych z tworzyw sztucznych:
- przeznaczona do bezpośredniego spożycia, na miejscu lub na wynos,
- zazwyczaj spożywana bezpośrednio z pojemnika,
- gotowa do spożycia bez dalszej obróbki, takiej jak przyrządzanie, gotowanie czy podgrzewanie, w tym pojemników na żywność typu fast food lub na inne posiłki gotowe do bezpośredniego spożycia, z wyjątkiem pojemników na napoje, talerzy oraz paczek i owijek zawierających żywność, wykonanych z polistyrenu ekspandowanego pojemników na napoje, w tym ich zakrętek i wieczek, wykonanych z polistyrenu ekspandowanego kubków na napoje, w tym ich zakrętek i wieczek.
Głównym celem nowych przepisów jest ograniczenie użycia i wpływu wspomnianych produktów na środowisko, zwłaszcza wodne. Ponadto chodzi o przejście na gospodarkę o obiegu zamkniętym, zwiększenie recyklingu i zmniejszenie zaśmiecania. Ta zrównoważona, o niskiej emisyjności i oszczędna gospodarka ma przyczynić się z jednej strony do ochrony przyrody, z drugiej, zapewnić wsparcie innowacyjnym bio rozwiązaniom tworząc nowe możliwości dla przedsiębiorców UE w zakresie alternatyw dla produktów wielorazowego i jednorazowego użytku.
Liczby
Obecnie 70% wszystkich odpadów morskich stanowią wyroby z plastiku. Do 2025 roku wszystkie państwa wchodzące w skład UE będą zobowiązane do zbiórki i recyklingu 77% plastikowych jednorazowych butelek na napoje. W roku 2029 liczba ta ma się zwiększyć do 90%. Dodatkowo od 2025 roku wszystkie butelki plastikowe, które trafiają na rynek będą musiały zostać wykonane minimum w 25 % z materiału pochodzącego z recyklingu, a od 2030 roku - w 30 %. Ponadto od 2025 roku część drobnych elementów jak nakrętki czy plastikowe wieczka będą musiały być na stałe przytwierdzone do butelek. Tylko w taki sposób będą mogły trafić do obiegu.
Dyrektywa i co dalej?
Konsekwencje dyrektywy będą najbardziej dotkliwe dla producentów wytwarzających wspomniane towary jak również przedsiębiorców wykorzystujących je na co dzień. Mowa tu o branży gastronomicznej i usługowej. Na chwilę obecną polski rząd nie odniósł się jeszcze do powyższych przepisów, dlatego nie są znane sankcje wiążące się z naruszeniem unijnych wytycznych. Nie pozostaje nic innego jak poczekać do czasu gdy wspomniana dyrektywa zostanie zaimplementowana do przepisów obowiązujących w naszym kraju.
Powoli powinniśmy jednak przyzwyczajać się do nowych wymogów jednocześnie zdając sobie sprawę z powagi trudnej sytuacji w jakiej znalazło się środowisko naturalne.
Wydawać by się mogło, że korzystanie z zamienników będzie niezwykle trudne i ciężko będzie nam przyzwyczaić się do tak radykalnych rozwiązań. Rzeczywistość jednak pokazuje, że nie powinno być aż tak źle. Już teraz daje się zauważyć eko trend, który zmusza nas do szukania alternatywnych rozwiązań dla wyrobów z plastiku. Coraz więcej pojawia się opakowań do żywności wyprodukowanych z surowców odnawialnych, ulegających biodegradacji czy nadających się do kompostowania.
Ważne aby o zmianach zacząć myśleć już teraz i szukać alternatywnych rozwiązań, by jak najszybciej zaadoptować się do nowej rzeczywistości. Mowa tu o opakowaniach z pulpy roślinnej, papieru, metalu itp.
Serdecznie zapraszamy na najbliższe targi BioExpo Warsaw, które odbędą się w dniach 8-10 października 2020 w Warszawie.
BioExpo to wyjątkowe wydarzenie, ponieważ dedykowane jest bardzo gorącej w ostatnim czasie tematyce jaką jest ekologia. Impreza ma charakter stricte biznesowy i jest doskonałą płaszczyzną do kontaktu producentów z kupcami, właścicielami sklepów, hurtowni czy innymi firmami związanymi z branżą eko. Podczas targów będzie można zapoznać się z wieloma nowościami produktowymi, część z nich bęzie dostępna w Strefie Nowości. Trafiają tam produkty biorące udział w Plebiscycie Konsumentów na najlepszy produkt targów BioExpo. Nasza firma w tym roku do konkursów wystawiła dwa nowe ekologiczne produkty - opakowania do zgrzewu do dań na wynos z serii me.Organic WHITE wykonane z nielaminowanej pulpy roślinnej. Na nasze produkty można głosować pod linkami poniżej.
Zagłosuj i bądź eko razem z nami!
https://bioexpo.pl/bio-pojemnik-do-zgrzewu-me-organic-diamond-white-227x178x50mm-corner/
https://bioexpo.pl/bio-pojemnik-do-zgrzewu-me-organic-diamond-white-160x111x47mm/
Zaprszamy serdecznie do głosowania i odwiedzenia naszego stoiska - Metro-Catering-System!
⇒ gdzie?
PTAK WARSAW EXPO
Katowicka 62 / Nadarzyn
⇒ które stoisko?
Metro-Catering-System: C 185
hala: C - wejście C8 / wyjście C10
⇒ kiedy?
8 i 9 październik - 10:00 - 18:00
10 październik - 10:00 - 17:00
⇒ zaproszenia?
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Mamy nadzieję, że po covidowych zawirowaniach sytuacja w branży targowej powoli wraca na właściwe tory i nic już nie stanie na przeszkodzie, by imprezy targowe, w których aktywnie uczestniczymy od wielu lat, odbywały się bez przeszkód i niespodziewanych zawirowań. W tym roku, pierwszą tak dużą imprezą w dobie pandemii będzie dla nas PolagraTech, która od lat stanowi istotne miejsce prezentacji innowacyjnych technologii spożywczych, wysokiej jakości wyrobów spożywczych oraz rozwiązań dla sektora gastronomicznego. Do zobaczenia będą 3 równoległe salony:
W tym roku zmianie ulegnie termin targów, który zostanie skrócony o 1 dzień. Tak więc najbliższa edycja Polagry odbędzie się w dniach 28-30 września i będzie trwała 3, a nie jak dotychczas, 4 dni. W informacji od organizatorów czytamy:
"Po uważnej analizie rynku, mając na względzie oczekiwania partnerów oraz pozostając w stałym kontakcie z profesjonalnymi zwiedzającymi, Zarząd Grupy MTP podjął decyzję o skróceniu czasu trwania Polagry 2020 o jeden dzień. Skoncentrowanie czasu trwania wydarzenia do trzech dni pozwoli na optymalizację zaangażowania w rozmowy biznesowe oraz ułatwi komunikację pomiędzy interesantami...".
Tak więc serdecznie zapraszamy do odwiedzenia stoiska Metro-Plast podczas wrześniowych targów PolagraTech. Dla Odwiedzających mamy szereg nowości opakowaniowych, pojawią się nowe urządzenia i rozwiazania technologiczne. Zapewniamy nie tylko interesującą ofertę, wspaniałą atmosferę lecz rownież bezpieczeństwo i higienę podczas trwania całej imprezy.
Jesteśmy na stoisku nr 97 w pawilonie nr 5
ul. Głogowska 14
60-748 Poznań
28 - 30 września - 10:00 do 17:00